Milan B. Popović – Vreme Brutalnih Dobronamernika
Narodna Knjiga, 2006.


„Ponekad reči dave i guše
pritiskaju i nisu dovoljne,
ponekad i njihova stega daha
i svetla,
odmora i predaha,
prenoćišta,
konaka.“


Ponekad. Ali,ovde ne. Svaka pesma jasno govori, direktno iz tetoviranog srca autora. Skup reči u ovoj zbirci pesama je fenomenalan. Odabran jako pažljivo i dodire Vas baš tamo gde treba. Svaki stih. Svaka reč. Svako slovo.

Iako sam jako slabo čitao našu literaturu, moram priznati da mi je ovo baš prijalo. To je valjda taj efekat koji knjiga treba da ostavi na Vas, zar ne? Čitajući, odvajate se od svakodnevnice, ali ona je ipak tu, prožeta u pesmama. Revolt koji Milan B. Popović daje određenim stvarima, jednak je ljubavi koju oseća ka drugim stvarima. Perfektan balans.

Milan je jedan od retkih autora koji je totalno iskren u svome delu. Ne bih da sada objašnjavam zašto, ali jednostavno je tako. To jeste subjektivna konstatacija, ali imam razlog zašto to pišem.

Kako prožima teme o stvarima koje voli da radi ( „...cert spašava dušu“), tako se jasno izražava u pesmama koje su direktna pesnica. Kao kada Vas neko udari po nosu, pa posle svrbi, boli, nervira, kida... E, baš takav utisak imate kada pročitate pojedine pesme. Snaga. Moć.

Zbirka je prožeta odličnim ilustracijama Jakše Vlahovića, koje joj daju još jedan dobar prečat. Druga knjiga trilogije „Bolji od svog života“ nosi fenomenalan naziv, pre svega iskren. Vreme brutalnih dobronamernika. Iskreno. Emotivno. Jako. Fenomenalno!

 

                                                                                                                    Marko Ristić                                                                                                                   NOCTURNE METAL MAGAZINE                                                                                                                    www.nocturnemagazine.net