MILAN B. POPOVIC
"Molitva tetoviranog srca"
(Narodna Knjiga ALFA) 2006.
 
 

 

 

 

 

 

Zbirka pesama, ozbiljna, nadahnuta, ambiciozna zbirka, stvorena u zasluženom savezu sa Muzom, postala je u zemlji u kojoj živimo neka vrsta retkosti, iznenadenje koja potpuna neocekivanost cini još efektnijim i dragocenijim. Poezija se u svesti najšireg citalackog kruga - a onih koji uopšte ne citaju još više - suviše cesto da bi bilo slucajno, svrstava u prevazidene, savremenom, ultrabrzom i ultrabanalnom dobu i diktatu supermarket kulture nekompatibilne oblike umetnickog delovanja. Medutim, bez obzira na neobicno visok nivo sistematskog obeshrabrivanja, postoje ljudi spremni i sposobni da, izdržavši sva neminovna iskušenja, budu nazvani pesnicima.“Molitiva tetoviranog srca” Milana Popovica knjiga je koja u potpunosti odgovara prvoj, a njen autor poslednjoj recenici u prethodnom pasusu. Identifikovana kao prvi deo trilogije "Bolji od svog života” ona još pre nego što procitate ijedan stih – od mnogih vrednih citanja – otkriva važan deo svojih namera i svoje suštine. Drugi deo šifre mogao bi biti skriven u jednom od stihova, bez obzira da li je autorova svest imala udela u toj tajnoj operaciji, ili ne. On se nalazi u pesmi “Znak” i glasi:

 

 

LIRIKA: "MOLITVA TETOVIRANOG SRCA"

Sopstvenim izborom prikovan za vecitu granicu crvenog i crnog, mesto na kome oluje nikada ne prestaju, a zakloni ne postoje, autor “Molitve tetoviranog srca” (i buduca dva nastavka) izabrao je nacin komunikacije sa svetom koji ga istovremeno približava tom svetu i udaljava od njega, istražujuci neke od mogucih individualnih puteva ka vrhu spiralnog stepeništa. Svaki zavoj krije novu neizvesnost i, možda, razlog za odustajanje, nema nikakve garancije da kraj stepeništa može biti dostignut, pa cak ni da postoji, ali, kad jednom nacinite izbor, povucete potez i koraknete napred i uvis, vec sama težnja ka vrhu cini ga osvojivim.

U Beogradu 1. februara 2006.
Aleksandar Žikic

 

Beleška o autoru

Milan B. Popović, 1976., pesnik i kolumnista u više od dvadeset novinskih i internet redakcija. Prezenter podzemne i nadzemne muzičke scene. U vremenu brutalnih dobronamernika, objavio je pesničku trilogiju. Živi i piše u Beogradu, u Srbiji.

 

Milan B. Popovic, 1976., is a poet and columnist in more than twenty newspapers and internet magazines. He is the presenter of the underground and above-ground musical scene. In the time of brutal well-meaning persons, he published poetic trilogy. He lives and writes in Belgrade, Serbia.

 

Objavio:

Oka da ne ispustim dah, zbirka pesama
( Narodna knjiga / Alfa 2007. )

Molitva tetoviranog srca, zbirka pesama
( Narodna knjiga / Alfa 2006. )

Vreme brutalnih dobronamernika, zbirka pesama
( Narodna knjiga / Alfa 2006. )

Vrata moje priče, jedan od autora u zborniku kratkih priča
( Alma, Beograd, 2005. )

 

Objavljena muzička CD kompilacija "Vreme brutalnih dobronamernika", na kojoj se nalazi 18 srpskih rock i metal sastava, koji su komponovali svoju autorsku muziku na stihove Milana B. Popovića.  (Beograd, 2010. godina, Milan B. Popović/autorsko izdanje)


Knjiga “Molitva tetoviranog srca” je samo početak…

 
     
Backlogo